loader-logo

10 tips voor het organiseren van persoonlijke financiën

De organisatie van de persoonlijke financiën is een fundamenteel punt in ons hele leven. Financiële moeilijkheden hebben een directe invloed op het emotionele aspect en de productiviteit op het werk, en veroorzaken ook instabiliteit in de gezinsomgeving.

In tegenstelling tot wat het lijkt, hangt de financiële stabiliteit af van relatief eenvoudige acties, planning en discipline. Hieronder vind je een aantal handige tips om jouw financiën goed te regelen.

1. Begrotingsdag

Boek een dag per maand om uw financiële leven te organiseren. Een spreadsheet opzetten met vaste kosten, schulden, betalingen, eventuele kosten. Voer ook al uw inkomsten in, zoals salaris, huurinkomsten, toevallige inkomsten, enz. Stel uw maandelijkse budget op en pas de uitgaven aan de inkomsten aan. Het ideaal is om elke maand 10% tot 20% te besparen.

2. Bepaal de prioriteiten

Als de begroting uit balans is, is de manier om de uitgaven onmiddellijk te verminderen. Stel prioriteiten en elimineer wat niet essentieel is. Deze aanpassingsperiode vereist discipline. Vergeet niet dat het noodzakelijk is, maar tijdelijk. Naar een restaurant gaan, uitjes maken, reizen of onnodig winkelen kunnen wachten tot het financiële evenwicht is hersteld.

3. Financiële doelen stellen

Bepaal een waarde, een termijn en een te bereiken financiële doelstelling. Organiseer jezelf om de voorwaarden te scheppen voor het te bereiken doel. Analyseer uw budget en zie hoe u het kunt reorganiseren om uw doelen te bereiken.

4. Vaste lasten vergelijken

Bespaar geld door je vaste lasten te vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld als snel honderden euro’s besparen door gebruik te maken van een energievergelijker. Ook op verzekeringen kun je veel besparen. Je woonverzekering vergelijken kan je bijvoorbeeld al 100 euro per jaar opleveren.

5. Vermijd gemakkelijk (en duur) krediet

Kredietlijnen zoals bankleningen vormen een ernstige bedreiging voor de financiële planning. De rentetarieven zijn hoger en de persoon wordt verleid door het gemak van het aangaan van de schuld. Vergeet niet dat gemakkelijk geld veel meer kost.

6. Leren investeren

Vanuit een bepaald niveau van organisatie van de financiën heeft de persoon middelen voor investeringen. Zoek naar investeringen volgens uw profiel. Vraag hiervoor de hulp van uw bankmanager, reken op de hulp van bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort advies of neem de zorg voor uw eigen beleggingen op zich.

7. Beperk de schuldenlast tot het maximum

Kies waar mogelijk voor spotaankopen. Dit verhoogt de onderhandelingskracht op het moment van aankoop, waardoor kortingen en andere voordelen (geschenken, extra punten in loyaliteitsprogramma’s, enz.) mogelijk zijn. Gebruik de financiering alleen voor specifieke situaties, zoals de aankoop van een woning.

8. Mobiliseer uw familie

De medewerking van uw familie is zeer belangrijk om uw financiële situatie in evenwicht te brengen. Nu iedereen bij elkaar komt, zijn de resultaten nog beter. Het is mogelijk om de uitgaven voor alle huishoudrekeningen, zoals energie, water en de supermarkt, te verminderen.

9. Verkoop wat je niet meer nodig hebt

Dit is een hint voor u om extra geld te krijgen en de duurzame economie te beoefenen. Maak een overzicht van alle dingen die je niet meer gebruikt. Van kleren, schoenen en meubels. Er zijn vele manieren om te verkopen, zoals in webwinkels, verkoopgroepen en speciaalzaken. Deze items kunnen zeer nuttig zijn voor andere mensen.

10. Discipline

Geen van de bovenstaande tips zal werken als de persoon niet de discipline heeft om zijn of haar financiën te organiseren. Het volgen van de geschetste planning is cruciaal. De verleidingen van de consumptie ontstaan voortdurend en men moet zich permanent blijven richten op de financiële doelstelling.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *